Lukuhaaste: minun maisemani

Haastekohta 7: Vihervuosi 2016 -sloganiin ”Minun maisemani – maalla ja kaupungissa” sopiva kirja.

”Vihervuosi on ympäristöministeriön nimeämä teemavuosi, jonka tavoitteena on herättää yksittäiset ihmiset, yhteisöt, järjestöt ja yritykset toimimaan paremman ja viihtyisämmän elinympäristön puolesta.”

Luonnollisesti puutarhakirja siis. Ja viimeisin lukemani sellainen oli F.H. Burnettin Salainen puutarha. Muistan lukeneeni sen lapsena, mutta mielessäni oli vain mielikuva puutarhasta ja muurista – jotka tällä lukukerralla olivatkin ihan toisenlaiset.

Jollei sinulla milloinkaan ole ollut puutarhaa, niin et voi käsittää sitä, ja jos sinulla on ollut puutarha, niin tiedät, että voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan kaikesta mitä siellä tapahtuu. Ensin näytti siltä kuin loputon tulva vihreää olisi puskenut itselleen tietä läpi maan, ruohikon, kukkapenkkien ja vieläpä muurien rakostenkin. Sitten vihreässä alkoi näkyä nuppuja ja nuput alkoivat paisua muuttuen värikkäiksi ja saaden kaikki mahdolliset sinisen, sinipunertavan ja punaisen vivahdukset.

Kirjan sanoma on ajatusten voima ja reippaiden elämätapojen taika. ”Harvinaisen ikävän näköisestäkin” pikku tytöstä voi tulla ”melkeinpä sievä” ja sitten ”jopa kaunis” kunhan vain lopettaa yrmyilyn ja kiukuttelun, juoksee nummilla, syö hyvin ja ystävystyy ihmisten ja eläinten kanssa. Vähän teki tiukkaa olla alleviivaamatta meidän ”ärripää-Maryllemme” tiettyjä kohtia kuten:

Niin kauan kuin Maryn mieli oli täynnä pelkkää happamuutta ja kiukkuisia ajatuksia ihmisistä, niin kauan kuin hän ei ollut mistään huvittunut eikä pitänyt mistään, niin kauan hän oli keltanaamainen, sairaalloinen, kärttyisä ja onneton lapsi. Mutta olosuhteet olivat hyvin suopeat hänelle, vaikka hän ei sitä itse tiennyt. Punarinta ja nummen mökki… kevät ja päivä päivältä eloon elpyvä salainen puutarha sekä lopuksi nummen poika elukkoineen askarruttivat niin hänen mieltään, ettei siinä enää ollut tilaa nyrpeille ajatuksille…

Tyttö kyllä kiinnostui sekä puutarhasta että nummista. Ehkä vielä joskus lähdemme yhdessä retkelle kesäiseen Yorkshireen.

IMG_6997

Yksi kommentti artikkelissa “Lukuhaaste: minun maisemani

  1. Paluuviite: Lukuhaaste | Tuulista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s