Lukuhaaste: lastenkirja

Näitähän minä enimmäkseen luen, mutta tässä on niin ihana kirja kohtaan 18, lasten kirja, että haluan esitellä: Baletin tähti – Kertomus tanssijasta, joka unohti roolinsa.  Baletin tähti on ”hurmaavan värikäs satukirja ja lasten tietokirja, joka esittelee samalla tunnetuimpien balettien tarinat sanoin ja kuvin. Tekijät ovat toimineet pitkään baletin ja oopperan parissa. Kirjoittaja Juhani Koivisto on Suomen Kansallisoopperan päädramaturgi. Kuvittaja ja ulkoasun suunnittelija Ulla Sainio on toteuttanut baletin käsiohjelmia.” (Onpa muuten hieno kotisivukin!)


Niin kuvitus kuin tarinatkin vetosivat aikuisiin ja lapsiin. ”Äiti, koska me mennään katsomaan Prinsessa Ruusunen?” Heti kun mahdollista! Tulevien balettikokemusten juonet ovat nyt tiedossa, joten on mielekkäämpää mennä niitä katsomaan. Baletin diivoja, kuten haarniska, lasikenkä, jousi ja peili, kuvaileva hyväntahtoisen viisto huumori nauratti varsinkin aikuisia, mutta myös lapsia. Pistimme merkille myös erot Disney-satuihin.

”Kaikki pelkäävät Carabossen ennustusta ja siksi prinsessan lähettyviltä kerätään pois veitset, haarukat, hakaneulat, sahat ja kaktukset. Jopa terävä hovinarri vaihdetaan tylsempään.”
—-
”No niin”, värttinä aloitti ja huokaisi.
”Nämä nuoret koreografit eivät ymmärrä mistään mitään. Ne ovat muuttaneet tarinaa ja laittavat ruusun pistämään Auroraa. Ne sanovat vain ettei kukaan nykyisin edes tiedä, mikä on värttinä. Se on jotain aivan vanhentunutta. Minä olen siis muka vanhentunut! Mitä ikäsyrjintää! Mutta yrittäköönpä vain joku kokematon ruusunnuppu tehdä sellaisia piruetteja kuin minä, siinä vauhdissa siltä lentelevät niin terälehdet kuin piikitkin.”

Yksi puute tässä kirjassa on, nimittäin syksyllä 2015 ensi iltansa saanut Kansallisbaletin Pieni Merenneito ei ole ehtinyt seikkailuun mukaan. Luulenpa kuitenkin, että pikku seuralaiseni keksii huhtikuisella balettiretkellämme, kenet sen baletin tähdistä puunukke Fredrikson voisi tavata baletin varastossa.

 

Yksi kommentti artikkelissa “Lukuhaaste: lastenkirja

  1. Paluuviite: Lukuhaaste | Tuulista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s