Ajan hallintaa

Ensimmäinen kuukausi työharjoittelua alkaa olla lopuillaan. Taas olen huomannut, että eivät työt tekemällä lopu. En saa tolkkua kaaoksesta, joka on syntynyt valtavasta määrästä informaatiota ja sekalaisista tehtävistä. Oikeaan suunnitteluun on vaikea keskittyä, mukavampaa on nopeiden pikkujuttujen hoitaminen ja irtopinnojen keräily. Kehityskeskustelun paikka.

Keksin kuitenkin kolme neljä konkreettista asiaa, joilla voin vaikuttaa työn kuormittavuuteen, kiireeseen ja työelämänlaatuun.

1) Vaihdan näytön taustakuvan turkoosista vedestä ja Etelämeren saaresta kuvaan omasta puutarhasta. Pako arjesta vaihtuu muistutukseksi oikeasta elämästä.

2) Sijoitan kaikki to do -listani tehtävät x- ja y-akselille, kuten työterveyspsykologi joskus ehdotti: y on kiireellinen – ei kiireellinen, y tärkeä – ei tärkeä.

Tärkeät ja kiireelliset tehtävät pitää hoitaa ensin, mutta niitä pitää pyrkiä vähentämään. Opettelen siis aikatauluttamaan työtäni paremmin sekä myös kyseenalaistamaan kiireen, omani tai jonkun muun.

Tärkeille mutta ei kiireisille tehtäville budjetoin valtaosan työajasta. Niihin keskityn oikeasti.

Ei tärkeät, mutta kiireelliset aikasyöpöt hoidan pois, ellen harkitse vielä ja siirrä niitä ei tärkeiden ja ei kiireellisten kulmaan, jolloin ne voikin unohtaa tykkänään.

20140130-232707.jpg

Se, miten tällainen käytännössä toteutetaan, on vielä testaamatta:
a) piirrän akselit työpöydälleni ja liimailen tehtäviä post-it-lapuilla
b) piirrän muistio-ohjelman sivulle akselit ja siirtelen tehtäviäni koordinaatistossa, ja tehtävät, jotka olen hoitanut tai aika hoitaa, siirrän pois
c) muistan pohtia asiaa jokaisen annetun tai keksimäni tehtävän kohdalla ja varaan kalenterista aikaa tärkeys-kiireellisyysarvioinnin mukaan

Ensimmäinen olisi luontevinta, mutta liian paikallinen ratkaisu mobiiliin työhön. Seuraava kikkailu taas on vain sijaistoiminto sille, että tekisin niitä tehtäviä. Yritetään siis viimeistä – heti kun olen valinnut sen uuden taustakuvan.

3) Hankin kellon. Olen ikuinen myöhästelijä. En vain osaa varata tarpeeksi aikaa valmistautumiseen ja siirtymisiin. Yleensä olen puolimatkassa, kun totean, että nyt olisi sopiva aika olla perillä ja valmiina kokoukseen, tanssitunnille tai päivälliselle. Koitan nyt, olisiko analogisesta ajasta apua, ensimmäistä kertaa lähes yhdeksään vuoteen. Kun puhelimen, auton tai mikroaaltouunin kello näyttää 15.42, lasken käytettävissä olevan ajan minuutilleen, eikä niitä oikeasti ole. Uuden hienon rannekelloni viisarit näyttävät suurpiirteisemmin varttia vaille, joten ikään kuin huomaamatta varaan aikaa enemmän tekemiseen, lähtemiseen tai olemiseen. Ja onhan se tosi kätevää vilauttaa kelloa hihansuusta sen sijaan, että pakkasessa etsii laukusta puhelinta.

20140130-232657.jpg

Tätä pelkäsin: että yhtäkkiä se iskee jostain päin naamaa, ennen kuin olen ollenkaan valmistautunut, kevät!

Ja se neljäs asia? Nukkuminen tietenkin. En vain millään malta mennä nukkumaan, kun vapaa-aika jää muuten niin lyhyeksi. Nyt kuitenkin: öitä.

4 kommenttia artikkelissa “Ajan hallintaa

  1. Erinomaisia pointteja! Ja minäkin ostin kellon kymmenisen vuotta sitten töihin, ja on kyllä hyvä. Ja taustakuvajuttukin on tuttu. Laitankohan syksyllä vielä lasten kuvat jonnekin itkusteltavaksi? Kahvimukiin? 😀

  2. Niin, kuvathan voi tulostaa vaikka mihin esineisiin!

    Ehkä olen vähän onnistunutkin, sillä täytyy sanoa että loppuviikon työpäivät olivat mainioita. Hyviä keskusteluja, sain vietyä hankkeita eteenpäin ja odotan ensi viikon hommia ihan hyvillä mielin. Kappas!

  3. Kas vain, olisit saanut minun vanhan kelloni, joka on käynyt täysin tarpeettomaksi. Täältä katsellen ajanhallintasi näyttää melko monimutkaiselta, no kunhan toimii.

    • Te olette siellä niin edellä aikaamme, ettet tarvitse kelloa vahtimaan. Hyvä että on leppoisaa. Siihen täälläkin pyritään niin toimistossa kuin kotonakin, mutta aika usein leppoistelu päättyy kauheaan kiireeseen ja hosumiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s