Viikon ruokalista – yhdistele luovasti

Kun aloittelin blogin kirjoittamista, yksi motiivi oli merkitä itselle muistiin, mitä olen tehnyt perheelle ruuaksi. Huomaan nyt, etten juuri ole palannut noihin vanhoihin kirjoituksiin, vaikka sieltä löytyy vaikka mitä mielenkiintoista – mm. huomautukset ruuista, joita ei kannata tarjota lapsille toista kertaa.  Tosi hyvästä kikherne-chorizo-tomaattikeitosta sanottua: ”Voisiko meillä olla erikseen hernekeitto ja nakkikeitto?” Ruokalistat loppuvatkin kevääseen – alkaa puutarhapäiväkirjat. Nyt voisi taas olla aika ruoka-asioille, mutta lista saattaapi alkaa toistaa itseään.

Olen kuullut muilta äideiltä, että lapsi (ja aikuinenkin) voi aivan hyvin syödä makaronilaatikkoa kolme päivää peräkkäin. Jos se ei kuitenkaan ole juuri sitä herkkuruokaa, saan kuulla marinaa ”onks meillä taas tätä…” Tarvitaan siis vaihtelua  arkiruokaan, ja sitä saa yhdistelemällä aterioita perusraaka-aineista, muodosta, lisukkeista ja mausteista.

Monipuolisen, terveellisen ja maukkaan ruokalistan suunnittelu on helppo palapeli. No ei se oikeasti ole: sama ahdistus iskee aina, kun pitäisi kirjoittaa kauppalappua. Mutta tällaista systeemiä olen yrittänyt – ja lisää erinomaisia vinkkejä saa Erään perheen äidiltä.

Raaka-aine

 1. Kalaa
 2. Jauhelihaa
 3. Kasviksia
 4. Kanaa
 5. Lammasta, poroa tai muuta lihaa
 6. Makkaraa tai kinkkua

Muoto

 1. Pasta
 2. Keitto
 3. Pullat tai pihvit
 4. Laatikko
 5. Pata tai kastike
 6. Salaatti, pizza, eines jne.

Maku

 1. Italialaista
 2. Espanjalaista
 3. Kreikkalaista
 4. Aasialaista
 5. Meksikolaista
 6. Suomalaista

Variaatioita samasta aiheesta ovat esim. moussaka, lasagne ja jauheliha-peruna-juustovuoka.

Vähintään kerran viikossa kalaa, kerran viikossa kasvispäivä ja (edullista) keittoa kerran tai kaksi. Vielä voisi laittaa tavoitteksi yhdelle päivälle kokeilla jotain ihan uutta reseptiä!

Seitsemää päivää per viikko ei tarvita, sillä tähteistä tuunataan kuitenkin ainakin kahden päivän ruuat. Kerralla tehdään vähintään tupla-annos laatikkoa, wokkia tai soppaa. Lisäksi aina mahtuu mukaan joku päivä mummolassa tai muualla ulkoruokinnassa. Ensi vuonna homma menee vielä helpommaksi, kun suurin osa meistä on viikot kunnan ruuissa. Päivälliselle tarvitaan sitten helppoa ja nopeaa, joten todennäköisesti kaivellaan pakastimesta yllätysrasioita – joskus löytyy jopa sellaisia, joiden kanteen on viitsitty kirjoittaa sisällys.

Ja huomenna vuorossa on… 4+2+4… eli intialaista kanakeittoa!

 

 

Yksi kommentti artikkelissa “Viikon ruokalista – yhdistele luovasti

 1. Haastan sinut lukemaan huomenna Satupäivän kunniaksi sadun! Tule kertomaan jos (haluat ja) luit(te)!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s