Basilika

Basilikaprojektin loppuraportti.

Väliraportin löydät täältä.

20130929-141929.jpg

Projekti jäi tähän vaiheeseen kesäkuun alussa lähtiessämme matkalle.

20130630-002014.jpg

Palatessamme kesäkuun lopussa tilanne oli tämä: projektipäällikön sijainen oli hoitanut kastelutehtävän hyvin. Etualalla oleva yksilö ei kuitenkaan ole projektiin kuuluva taimi, vaan marketin vertailukappale.

20130929-142255.jpg

Pitkin kesää projektissa toteutettiin suunnitelman vaiheita 5 ja 6: ahkera kastelu ja latvominen sekä sadonkorjuu. Basilikat kasvoivat talon itäseinustalla ja saivat aurinkoa aamupäivällä. Osa ruukuista lahjoitettiin uusiin koteihin ilahduttamaan yrttien ystäviä.

20130929-144521.jpg

Esimerkki latvomisesta.

20130929-144446.jpg

Markettibasilika ei jaksanut kukoistaa kovin pitkälle kesään. Toki sekin aina piristyi kastelusta tauon jälkeen. Itse kasvatettujen basilikoiden lehdet kuitenkin kellastuivat! Asiantuntijoiden mukaan syynä oli typen puute. Haudutin nokkosvettä ja annoin sitä basilikoille lannoitteeksi. Vaikutusta on kuitenkin vaikea arvioida.

20130929-144430.jpg

Projektin haastavin vaihe oli yllättäen sadonkorjuu. Ruokaa laittaessa en yleensä muistanut basilikoita. Loppusyksystä tehtiin vartavasten sadonkorjuusalaatti, johon kerättin loput lehdet. Maku arvioitiin erinomaiseksi, mutta määrällisesti sato jäi kaikenkaikkiaan vähäiseksi.

20130929-145121.jpg

Ei projektia ilman jatkoprojektia. Syyskuun lopussa elinvoimaisimman näköiset basilikat pääsivät sisälle jatkamaan kasvuaan. Lämpö ja vesi saikin ne puskemaan heti uusia lehtiä. Kuvassa basilika ja rahapuu kasvavat kilpaa.

Arvio projektin onnistumisesta:

Basilikaprojektin tavoitteena oli oppia kasvattamaan siemenistä taimia ja taimista satoa tuottavia kasveja. Tässä projekti onnistui erinomaisesti, ja sen perusteella voidaan kokeilla uusien lajikkeiden kasvatusta seuraavana keväänä. Projektin tuloksena saatiin noin 15 yrttiä (tavoite 6-10), jotka tuottivat riittävästi satoa ruuanlaittoa varten. Toteutussuunnitelmaa korjataan seuraavalla kerralla niin, että siemenet istutetaan suoraan lopulliseen kasvatusruukkuunsa. Näin koulimisvaihe voidaan jättää väliin, ja siementen käyttö on kustannustehokkaampaa. Kaikenkaikkiaan projektin voi arvioida onnistuneen erittäin hyvin.

Yksi kommentti artikkelissa “Basilika

  1. Paluuviite: Basilika | Tuulista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s