Iloa ruokapöytään

Olipa kiva vanhempainilta tarhassa. Teemana oli ruokakasvatus, ja meille kerrottiin, kuinka Sapere-menetelmän avulla lapset ovat innostuneet maistamaan ja syömään uusia ruokia. Ruokailut päiväkodissa ovat tosi mukavia, rauhallisia ja iloisia hetkiä.

Lasten ravitsemus on meillä melkein suositusten mukaista (Oivariinia en Keijuun vaihda), mutta valitettavasti leppoisuus ja iloisuus puuttuu usein ruokapöydästä. Tankataan nauttimisen sijaan.

Yksivuotiaan kanssa homma on selvä: sotkea saa kun opetellaan, kaikenlaista maistellaan ja ruokailu on ohi, kun lapsi panee suun nappiin. Yhtään ylimääräistä mustikkaa tai puurolusikallista on silloin turha yrittää. Sitten kun lapsi vähän vanhempana periaatteessa osaa syödä siististi ja keskittyä ruokailuun, ei meinaa aikuisen sietokyky riittää vahinkoihin, nyrpistelyyn, haahuiluun, hölötykseen ja siihen ettei lautanen tyhjene.

Vanhemmille puhunut kunnan ravitsemusterapeutti muistutti, että emmehän me sano lapselle, että olet huono hiihtämään. Huonoja syöjiä kuitenkin moititaan kolme kertaa enemmän kuin kiitetään ja kannustetaan. Syöminen tai oikeammin ruokailusta nauttiminen (myönteinen suhtautuminen ruokaan ja syömiseen) on siis taito, jonka oppimiseen vielä koululainenkin tarvitsee kannustavia kehuja. R on nykyään ”hyvä syöjä”, mutta muistan muutamankin aterian, jonka aikana 2-6 aikuista keskittyi painostamaan lasta viemään haarukkaa suuhun. Huomasimme kyllä, että tunnelma oli kaikkea muuta kuin leppoisa, mutta silti joku aina vielä pari kertaa huomautti, että no niin, syöpäs nyt. Aikuisen esimerkki ei siinä vaiheessa riittänyt, olisi varmaan pitänyt olla enemmän leikkimieltä ja ns. osallistamista.

Nimittäin yksinkertainen keino vähentää nirsoilua ja lisätä innostusta on ottaa lapset mukaan ruuanlaittoon ja antaa heidän tutkia ruokaa kaikilla aisteilla ja selvittää sen alkuperää. Itse tehty ruoka maistuu aina paremmalta! Viime lauantaina meillä oli naapurin lapset yökylässä, ja kyllä vain pojat julistivat, että itse tehty pizza on maailman parasta pizzaa. Omakätisesti kun olivat asetelleet pepperonit ja ripotelleet juustoraasteet.

Vanhempainilloissa on yleensä tarjolla kahvia ja pullaa, mutta tällä kertaa muksut olivat pilkkoneet vihanneksia, maustaneet dippikastikkeen ja surauttaneet meille vielä mustikkasmoothietakin. Jos lapsilla on ongelmia kasvisten syömisen kanssa, kannattaa tarjoilla ne omista kulhoistaan sen sijaan, että kaikki on silputtu salaatiksi. Vielä kun on saanut itse pikkoa kurkun ja huuhdella tomaatit niin ”yäk en syö” onkin ”anna mä maistan vielä yhden”. Meillä ongelma on pikemminkin se, että lapset rouskuttavat niin paljon porkkanaa, ettei sitten ruoka enää maita…

Iltaisin (työssäkäyvillä, myös lounasaikaan meillä kotiäideillä) on usein niin kiire ja kaikilla nälkä ja väsy, ettei lapsia noin vain jaksa ottaa mukaan huseeraamaan keittiöön. Tuskin siitä kuitenkaan olisi mitään haittaa, jos lapset vaikka hoitaisivat vihannesten pilkkomisen ja leivän leikkaamisen (tai siis viipaleiden asettelun leipävadille) ja kuormasta saisi syödä niin paljon kuin ehtii. Ehkä sitten söisivät vähemmän pöydässä, mutta ainakin olisi kiljuvin nälkä taltutettu, lapset saaneet voimaannuttavan tunteen osallistumisesta, äiti vähemmän marttyyri ja kaikilla leppoisa, hyvä mieli.

Ruuan alkuperästä muistuu mieleen keskustelu kolmevuotiaan kanssa:

– Hyvää kanaa.
– Kiva, mutta se on kyllä possua.
– Niin mutta eikö olekin niin, että possu ON kanaa?

Juttu jatkui eläinten ja ruokien eroista, mutta I pysyi kannassaan.

Millaista on teidän perheen ruokakasvatus? Periaatteita ja perinteitä, oman ruuan viljelyä, eksoottisiin ruokakulttuureihin tutustumista vai päivittäistä ruokahuollosta selviytymistä? Meillä muuten yritetään vielä yhtä sääntöä: syödessä saa lukea vain jos on yksin pöydässä.

Hyvää ruokahalua!

 

Yksi kommentti artikkelissa “Iloa ruokapöytään

  1. Paluuviite: Värityskuva+vihannes | Tuulista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s