Ensimmäinen kasvimaakokeilu

Tämän kesän piti tarjota meille salaatit, porkkanat, mansikat ja yrtit omasta maasta. Kesäkuinen lomamatka kuitenkin sotki Wannabe-puutarhurin viljelyssuunnitelmat, joten pääsin varsinaisiin istutuspuuhiin vasta heinäkuun puolella. Päätin kuitenkin vielä kokeilla pienimuotoista salaatinviljelyä hobittipuutarhassa, minua kun niin ärsyttää ostaa kalliilla rahalla pussisalaattia marketista. Kuvat kuormalavoista tehdyistä pikku puutarhoista ihastuttivat myös.

Tämä oli yhden päivän kiva pikku rakennusprojekti, kunhan ensin oli haalittu kokoon kaikki tarveaineet: kuormalavat, suodatinkangasta, nitoja, multaa, siemeniä.

20130815-102713.jpg

R sai pestä naapurin rakennustyömaalta pelastetut pienet kuormalavat. Amerikkalaisissa ”pallet garden” ohjeissa muistutetaan, että lava ei varsinkaan hyötykasvikäytössä saa olla painekyllästetty tai muuten myrkytetty, lämpökäsitelty laatu sen sijaan käy. Nämä taisivat kuitenkin olla sen verran halpaa tavaraa, ettei niitä ollut käsitelty koskaan mitenkään. Puhdasta puuta siis – pesun jälkeen.

20130815-102729.jpg

Kaupasta hain suodatinkangasta ja naapurista sain lainaan nitojan. Sitten vain nips naps kankaasta pohja ja laidat laatikoille.

20130815-102802.jpg

Nätisti on.

20130815-102825.jpg

Laatikoiden paikka ei ole siellä päinkään, mihin alunperin kasvimaa piti rakentaa. Kesän tullen huomasin sen olevan pihan varjoisin paikka vaahteroiden alla. Niistä pitäisi kuitenkin päästä eroon syksyn aikana. Nyt laatikot lepäsivät aurinoisella paikalla puistossamme.

20130815-102852.jpg

Laatikot täytin Biolanin Mustalla luomumullalla, jota tuli keväällä haettua muutama säkki istutuksia varten. Kahteen pieneen kuormalavalaatikkoon upposi multaa noin 120 l.

20130815-102906.jpg

Osaan riveistä kylvin erilaisten salaattien siemeniä, yhden pikkuruisen siemenen muutaman cm:n välen. Tarkoitus oli kylvää lisää viikon-parin päästä, kun ensimmäiset olisivat itäneet. Näin olisin saanut salaattisatoa sopivasti pitempään. Lisäksi ripottelin pariin väliin tillinsiemeniä ja sokeriherneitä, kun sattui kaapista löytymään sellaisiakin.

20130815-102921.jpg

Parin viikon päästä tilli ja herne puskivat iloisesti taimia mullasta ja kaupan ruohosipulikin innostui uuteen kasvuun omassa nurkassaan. Salaatista ei sen sijaan näkynyt minkäänlaista merkkiä.

20130811-102752.jpg

Neljän viikon päästä olen tyytyväinen tilliin. Sen korjaan pakastimeen talven kalakeittoja varten.

20130811-102801.jpg

Herne tuskin ehtii kasvattaa palkoja, sillä nyt on jo varsin syksyiset ilmat. Kyllä versot salaatistakin käyvät, vaikka varret ovatkin vähän puisevia.

20130811-102812.jpg

Ja se salaatti sitten: Kun mitään ei kuulunut, ripottelin kaikki loput siemenet kolmesta pussista riveihin. Kokonaista kolme siementä iti, ja niidenkin kasvu jäi vähiin. Siemenet olivat vanhoja, ainakin osassa myyntiaika oli mennyt umpeen hyvän aikaa sitten. Toinen syy saattoi olla liian lämmin ilma, vaikkei meillä heinäkuussa varsinaisia helteitä ollutkaan.

Rikkaruohoja ei viljelmään ehtinyt itää, ja tämä laudoilla rivitetty penkki saattaa hyvinkin toimia näppäränä pikku kasvimaana vihanneksille ja yrteille. Mietin nyt, miten säilyttäisin laatikot talven yli, sillä multa on varsin vähän käytettyä ja samaan voisin kylvää ensi keväänä paremmat siemenet paremmalla onnella. Ehkä jätän ne paikalleen ja tökin loppusyksyllä riveihin muutamia valkosipulinkynsiä odottamaan uutta kevättä.

Yksi kommentti artikkelissa “Ensimmäinen kasvimaakokeilu

  1. Paluuviite: Tekaisin kasvimaan | Tuulista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s