Mansikkamatematiikkaa

20130705-222624.jpg

Tehtävä 1a)
Tuulilla on 5 kg:n laatikko mansikoita, 5 kg sokeria ja kaksi kattilaa, tilavuuksiltaan 4 l ja 3 l. Hillonkeitto-ohjeen mukaan 1 kg marjoja lisätään 500-700 g sokeria. Kuinka monta desilitraa sokeria pitää lisätä kuhunkin kattilaan, kun 1 litra marjoja painaa 600 g ja 1 dl sokeria painaa 85 g?

20130705-222644.jpg

Lettujen paistaminen aloitettiin heti, vaikka hillo on vasta tulollaan…

20130705-222655.jpg

Juuri kun piti ottaa nätti kuva hillokattiloista, kuohahti toinen yli äyräiden. Liedelle paloi ihanaa mansikkatoffeeta.

20130705-222403.jpg

Hillonkeittäjän hienostunut herkku: vaniljajäätelöä ja konjakilla maustettua mansikkavaahtoa – sitä hillon päältä kuorittua, eihän sellaista hyvää voi pois heittää!

Niin, kovin siinä päätäni vaivasin ja tein jako- ja kertolaskuja mansikoita peratessa ja niitä kattioihin survoessa. Tulevia hilloiltoja varten muistiin: Viiteen kiloon marjoja tarvitaan vähintään 2,5 kg sokeria. Ne jaetaan KOLMEEN kattilaan (4 l, 3 l ja 2l) suuriin piirtein niin että isoimpaan tulee reilu paketti sokeria, toiseen loput toisesta paketista ja kolmanteen reilu puolikas kolmatta. Kattiloihin jätetään ihan reilusti kiehumisvaraa, eikös vaan? Litran, pari marjoista saa siis syödä samoin tein.

Muillakin oli hillonkeitto menossa, sillä kaupan hyllyt olivat tyhjänä hillosokerin kohdalla. Lopputulos tavallisen taloussokerin kanssa on sellainen vanhanajan litkuhillo, joten vadelmien pariksi hankin kyllä hillosokeria, joka hyydyttää liemen sopivasti lusikoitavaksi.

Se iso soppa- & hillokattila olikin jo joululahjatoivelistalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s