Unikoulu onnistuu

20130422-225906.jpg

Lapsi on niin ihana kun se nukkuu.

Syksyllä kehuin kaikille, toki itsekin vilpittömästi hämmästyneenä ja ilahtuneena, että kun tarpeeksi monta kertaa yrittää, voi saada lapsen joka nukkuu yöt läpeensä. Nautimme neljän, viiden jopa seitsemän tunnin yhtenäisistä yöunista (ellei jollain muulla ollut pahoja unia tai pissahätä). Tämä onni loppui kun S täytti 5 kk, alkoi ryömiä, kontata, saada hampaita, syödä ruokaa, nousta ylös ja haluta asioita.

Muutamaan kuukauteen en siis ole nukkunut kuin parin tunnin pätkissä.

Kyky kommunikoida ja ratkoa ongelmia vähenee, empatiakyky heikkenee, ärtyvyys lisääntyy ja itsehillintä vaikeutuu.” Karjuvasta zombie-äidistä kärsivät eniten isommat sisarukset, joten ajattelen että unikoulu on kaikkien kannalta hyvä ratkaisu.

Juuri tälläkin hetkellä M silittelee ja hyräilee, ja S jatkaa huutoaan kohta tunnin. Useampia yrityksiä on jo takana, mutta toistaiseksi S johtaa 6-1.

Virhe 1: nukuttaminen rinnalle
Virhe 2: luovuttaminen kesken (kun on tassuttanut huutavaa vauvaa kello neljästä lähtien, alkaa sitä kuudelta pohtia, että varmaan sillä onkin jo nälkä, onhan itsellänikin)
Virhe 3: nukuttaminen rinnalle päiväunilla
Virhe 4: puoli seitsemältä on jo aamu, joten saa tulla viekkuun niin nukutaan vielä tunti

Järkevä, johdonmukainen toiminta aamuyön tunteina on mahdotonta, voi vain toivoa että huuto lakkaa vartin sisään eivätkä isommat lapset herää meteliin. Vauva huutaa unissaan ja on vihainen. Tiedän ettei hänellä ole mitään hätää: huuto on samanlaista kuin silloin kun ei miellytä vaikka vaipanvaihto tai autoilu.

I:n nukkumisista en muista mitään, vain sen, että hänet laitettiin illalla sänkyyn ja siellä nukkui aamuun asti. Vauvakirjanmerkinnät kuitenkin kertovat että ”ensimmäinen kokonaan nukuttu yö oli syyskuussa unikoulun jälkeen” eli kun I oli noin kymmenkuinen.

R ainakin sai kokea perinteisen huudatusunikoulun, kun silittely ei tehonnut. Tuskin hän huusi kuin parikymmentä minuuttia kahtena yönä ja se siitä. Sillä aikaa minä luin tulpat korvissa unikoulukirjaa ja yritin uskoa, että nukkumaan voi oppia ja se on yhtä tärkeää kuin muutkin taidot syömisestä vaaranpaikkojen välttämiseen.

* * *

Tällä kertaa yritämme tassutteluohjeilla ja korjaamalla ainakin virheet 1-3. Viimeistä on niin vaikea vastustaa… Toisena iltana itku ja riehuminen väheneekin kolmesta vartista varttituntiin. Kello on yhdeksän ja minä tässä siemailen punaviiniä! Edellinen yökin meni jo paremmin, mutta itse en oikein saanut nukuttua. Kun pelkää rääkäisyn tulevan heti kun on nukahtaut, ei uskalla laskeutua uneen. Toisekseen olin vähän huonovointinen ja jo ajatuskin siitä, että saan sen noron, joka riehuu facebook-seinälläni, sai hikoilemaan ja oksettamaan. Ei ollut tautia, todennäköisesti liian monta mokkapalaa.

Lisämausteen unikouluun antaa unitutkimus, johon osallistumme S:n kanssa. Olemme pariin kertaan täyttäneet lomakkeita, joissa arvioimme kuinka monta tuntia vauva nukkuu, ja jos herää, kuinka kauan kestää ennen kuin nukahtaa uudelleen, olemmeko nukkuneet tarpeeksi ja kuinka monta minuuttia kestää kunnes illalla nukahdamme. Nyt vauvalla on jalassa liikemittari, joka rekisteröi kaiken liikkeen kolmen vuorokauden ajan. Samalla täytämme unipäiväkirjaa, johon kirjataan myös syömiset ja muu toiminta.

20130422-225855.jpg

Sellaisen puutteen olemme kyselyissä huomanneet, että tutkijoita ei kiinnosta sisarusten nukkuminen tai uniongelmat vauvana, vaikka se mielestämme voisi olla hyödyllistä tausta-aineistoa. Sen sijaan saamme 8 kk -kyselyssä pohtia omaa äiti- ja isäsuhdettamme sekä kasvatustapojamme.

20130423-141845.jpg

Valitse: hyvä äiti – huono äiti.

Jos meillä olisi vaikeasti unihäiriöinen lapsi, voisimme saada tutkimuksesta suoraan apua, mutta ainakin alkuun vaikutti siltä, että jo tutkimukseen osallistuminen takaa hyvät yöunet. Toivottavasti unikoulukin onnistuu, kun uni- ja valveillaolon minuuteista pitää raportoida. Yritän yöllä kirjata kaikki heräämiset, mutta aamulla en sittenkään ole varma, kuinka monta kertaa nousin silittelemään ja itkikö vauva puoli minuuttia vai puoli tuntia.

* * *

Kolmantena iltana kampaan tukkaani saunan jälkeen ja kuuntelen kuinka mies yrittää yläkerrassa saada vauvaa nukahtamaan. En mene väliin ”pelastamaan tilannetta”. S riehuu kymmenisen minuuttia ja isä saa aivan mahtavan onnistumisen elämyksen. Yöllä ei ole silittelyn tarvetta, vain kerran yksi ruokatauko.

* * *

Neljäntenä iltana S pyörii sängyssä unta hakien, mutta ei itke. Hän nukahtaa omin avuin kymmenen minuutin päästä. Minä menen nyt nukkumaan ja herään virkeänä aamulla.

 

Yksi kommentti artikkelissa “Unikoulu onnistuu

  1. Paluuviite: Unikoulu onnistuu jälleen | Tuulista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s