Viikon ruokalista

Tämän viikon ruokahaaste oli fenkoli ja munakoiso. Prismasta harvemmin tulee ostettua erikoisempia vihanneksia, ainakaan heräteostoksina, mutta Luomulaatikon viikon vihanneslaatikosta löytyy usein uusia tuttavuuksia. Ruuat myös muuttuvat helpommin kasvispainotteiseksi kun tulee tilattua kesäkurpitsaa, kukkakaalia tai paprikoita kilokaupalla. Onneksi lapsetkaan eivät enää huomaa, jos jauhelihakastike koostuukin enimmäkseen kasviksista.

Maanantaina sunnuntaista kaalilaatikkoa.

Tiistaina kokeilin fenkolipastaa Anna-lehden ohjeella. Eipä se fenkoli juuri miltään maistunut, joten ainakaan sen käyttöä ei tarvitse pelätä.

20130329-074350.jpg

1 fenkoli ohueksi suikaloituna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna
kuumennetaan noin 5 min oliiviöljyssä. Lisätään
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori (joo, purista ensin, raasta sitten)
4 rkl silputtua persiljaa
1/2 dl pastan keitinvettä
1 dl parmesanraastetta
mustapippuria
…ja sekoitetaan paketilliseen keitettyä tuorepastaa.

Keskiviikkona kehittelin kasvis-jauhelihakastiketta ”pakko käyttää pois” -aineksista:
jauhelihaa, sipuli ja valkosipulia, kesäkurpitsa, porkkana, fenkoli ja pari tomaattia sekä mausteeksi pari lorausta lihafondia, tomaattisosetta, pippuria, oreganoa, basilikaa, rosmariinia, koskenlaskijajuustoa ja vielä liemeksi vettä ja kermaa. Tätä hauduttelin parikymmentä minuuttia ja sitten söimme sitä tuorepastan kanssa, kun en joutanut perunoita kuorimaan ja muusiksi keittämään. Se olisi uponnut mukuloille vielä paremmin, mutta hyvin tämänkin söivät.

20130329-074530.jpg

Keskiviikon iltapala ja torstain lounas oli texmex-uusinta. Kai M oli vähän happamana kun tuhlasin hänen hyvät chili con carnensa kaalilaatikkoon. Siispä piti saada sama setti uusiksi, lisänä vähän vihreää ja punaista. Aikuisten herkutellessa lapset söivät pinaattilettuja, kananugetteja, kurkkua ja porkkanaa.

20130329-074426.jpg

Torstaina kävin vihdoin moussakan kimppuun. Vinkkiä totutukseen hain Pastanjauhajilta ja Kermaperseeltä. Meidän kaupasta saa lampaan jauhelihaa vain satunnaisesti, joten naudasta piti tehdä ja sattumoisin myös ilman sipulia… mutta ihan hyväähän siitä tuli. Olin lykännyt tämän ruuan laittamista, kun se vaikutti niin monimutkaiselta ja aikaavievältä, mutta lopulta meillä oli ruoka valmista puolitoista tuntia etuajassa. (Ei kuvauksellinen annos.)

Ensi kerralla mussukkaan laitetaan lampaan jauhelihaa, kaksi tai kolmekin munakoisoa (ei kesäkurpitsaa) ja vain yksi kerros kutakin ainesosaa.

Torstain toinen haaste oli macaron-leivokset, joita olin päättänyt kokeilla Pariisin-matkan jälkeen ja viedä pääsiäistuliaisiksi. Yötä myötenhän niitä väkersin, mutta lopputulos oli kohtalaisen onnistunut.

Pääsiäinen olisi ollut mitä parhain tilaisuus panostaa juhlaruokaan, mutta meillä on nyt keskitytty arkiruuan monipuolisuuteen ja maittavuuteen ja siihen että sitä olisi tarjolla tarpeeksi usein. Perjantaina ja lauantaina olimme kyläilemässä ja saimme syödä lammasta niin uunissa haudutettuna kuin pihvinäkin. Sunnuntaina kaivettiinkin sitten pakastimesta kaikille annokset pastaa ja kasvis-jauhelihakastiketta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s