Ensikertalaisen macaronit

Pariisista palattuamme päätin kokeilla macaron-leivosten tekemistä – niin että tietäisin voiko itsekin tehdä ihan hyviä vai onko vain Ladureén leivokset syömäkelpoisia. Ainekset hankin jo hyvän aikaa sitten, mutta toteutuksen vaatima suunnitelmallisuus (ota valkuaiset kuppiin vanhenemaan jo päivää ennen leipomista) oli tähän asti ollut liian iso haaste.

Tutkailin useampiakin macaron-ohjeita ja päädyin seuraamaan Jauhot suussa -blogin Jonnan ohjetta ranskalaisen marengin pohjalta. Eihän minulla mitään keittiövaakaa ole, joten yritys oli varsin uskalias. Vanhasta keittokirjasta löysin muuntotaulukon grammoista deseihin, mutta summittaiseksi laskemiseksi homma kuitenkin meni:

90 g valkuiaista > 3 valkuaista, aika isoja munia
30 g hienoa sokeria > 1 dl = 85 g > siis noin 0,35 dl eli jonkin verran sen puolen desin viivan alapuolelle
200 g tomusokeria > 1 dl = 60 g > 3,3 dl, eli taas vajaa puoli desiä päälle
110 g mantelijauhoa > 80 g pussissa oli noin 2,75 dl > siis reilu 4 dl (älä luota tähän, saatan muistaa väärin tuon 2,75 dl!) 80g pussissa oli noin 1,6 dl > siis noin 2,5 dl

Ohjeen mukaan siivilöin mantelijauhon ja tomusokerin, vaahdotin valkuaisista ja sokerista marengin ja lisäsin jauhoseoksen siivilän läpi vaahtoon. Väri- ja makuaineeksi siivilöin mukaan mustaherukkajauhetta niin paljon, että väri oli jokseenkin violetti. Vaikutuksesta makuun en osaa sanoa, macaron kun on niin totaalisen makea.

Yritin pursottaa pellille noin 3 cm pyörylöitä, mutta suurin osa levisi munan muotoisiksi. Vaan sehän ei pääsiäisenä haittaa, päinvastoin! Kopautin pellit pöytään muutaman kerran. Pyörylöiden pinnasta tuli kauniin tasainen, mutta kovin lituskoilta ne näyttivät, joten olin jo varma, että taikinasta oli tullut liian löysä.

20130329-074235.jpg

Uunista tullessaan ne näyttivätkin jo siltä miltä pitikin, paitsi että päästin ne ruskistumaan. Kun piti vauvaa nukuttaa ja jättää leivosten vahtiminen munakellolle. Se violetti väri olisi todennäköisesti ollut epämääräisen harmahtava, joten nämä ovat nyt ”latte”.

20130329-082056.jpg

Täytteeksi suunnittelin valkosuklaaganachea (ei siinä muuta kuin sulatetaan suklaata kermaan ja annetaan jähmettyä kylmässä), mutta värjäsin sen vielä kaakaojauheella sointumaan paremmin moccamacaroneihini. Valkosuklaan makeutta taitoin inkiväärihillolla. Täytteestä tuli kinuskimainen ja se valui reunoilta niin että macaronit tarttuivat toisiinsa. Ehkä vain laitoin sitä liikaa? 120 g valkosuklaata ja 0,5 dl kermaa oli aika ylimitoitettu annos täytettä, mutta koskapa on leipuria ylijäämä harmittanut?

Joka tapauksessa maku oli erinomainen myös heti kuormasta syöden, päältä rapea ja sisältä tahmea.

Tuurilla onnistui, voilà!

20130329-074251.jpg

2 kommenttia artikkelissa “Ensikertalaisen macaronit

  1. Paluuviite: Viikon ruokalista | Tuulista

  2. Paluuviite: Olipa kerran vuosi 2013 | Tuulista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s