Viikon ruokalista

Maanantaina keitettiin tagliatellea terassipakastimesta löytyneen kinkku-kasviskastikkeen seuraksi. Kastike ei ollut pahemmin kärsinyt vaihtelevista kevätlämpötiloista (-15°…2°…-20°).

Tämä on jo järjestyksessään kahdeksas ruokalista, joten ajattelin että voisin katsoa ruokavinkkejä aikaisemmilta viikoilta. Tiistaille löytyi kalamurekepihvit, jotka tällä kertaa paistoin lohesta:
500 g lohta veitsellä silputtuna (ei tarvitse jauhaa)
1 sipuli
2 munaa
2 dl korppujauhoja (tai sen verran että tulee sopiva taikina)
suolaa, valkopippuria

20130320-123330.jpg

Keskiviikkona, kevätpäiväntasauksen kunniaksi pilkoin ja wokkasi itselleni nopean kevätwokin: parsakaalia, porkkanaa, sipulia, kesäkurpitsaa, paprikaa, valkosipulia ja inkivääriä sekä muutama katkarapu.

20130320-123246.jpg

20130320-123232.jpg

Mausteeksi vähän teriyaki-kastiketta ja seesaminsiemeniä.

Kevätwokin jälkiruuaksi sopikin sitten mainiosti sekahedelmäkiisseli, kun pitää taas vähän siivota ruokalaatikoita. Ja varsinkin kun lehtiotsikot huutavat että kevät on peruttu. Vaniljajäätelön kera se maistui aika jouluiselle, eikä jouluun olekaan enää kuin kolme varttia!

20130320-123217.jpg

Lapsille tein makaronilaatikkoa, ja sitä sekä kalapihvejä syötiin myös torstaina.

Perjantaina pidettiin lettukestit. Helppo suolainen täyte syntyi jauhelihasta, sipulista, valkosipulista ja pikku rasiasta taco-tuorejuustoa.

20130326-213327.jpg

Tarpeeksi isosta taikinasta riitti lettuja vielä lauantain aamiaiseksikin.

Lauantai oli pizzapäivä ja taas teimme meidän perheen parasta kotipizzaa: pepperoni-herkkusieni-aurajuusto-sipuli. Kahteen pellilliseen (ei meillä enää vähempää kannata tehdä) tulee taikinaan 4 dl vettä, suolaa, vajaa pussi hiivaa, oliiviöljyä noin desi sekä vehnäjauhoja niin paljon, että vaivautuu kimmoisaksi taikinaksi. Tomaattikastikkeitakin olen joskus keitellyt, mutta nykyään levitän pohjan päälle valmiiksi yrttimaustettua paseerattua tomaattia. Juustoa pizzoissa pitää olla reilusti, noin 200g punaleimaemmentalista ja 150g mozzarellasta tulee hyvä sekoitus. Paistamme pizzan rapeaksi uunin kiertoilma-alalämpö-asetuksella.

Pizzeriatyyliin alkuun oli tarjolla kaali-porkkanasalaattia aurajuustokastikkeella: 1 osa majoneesia, 2 osaa ranskankermaa tai kermaviiliä, aurajuustoa, muutama loraus vaaleaa balsamicoa tai omena- tai valkoviinietikkaa, mustapippuria sekä sokeria sekoitellaan ja maistellaan kunnes on sopivan kirpeän makeaa.

Illalla M teki kavereilleen tex-mex-mätön: nachoja, chili con carnea (jauheliha, chilimaustetut kidneypavut ja tomaattimurska sekä tacomausteeos), juustokastiketta (Olympia-juustoa sulatetaan tilkkaan maitoa), guacamolea (avokado, sitruunaa limen puutteessa, lusikallinen ranskankermaa, tomaatti sekä muutama tippa jotain tulisempaa habanerokastiketta) sekä ranskankermaa. Setti toimii myös ranskanperunoiden kanssa kun tarvitaan vielä tuhdimpaa sapuskaa.

Isosta annoksesta jäi kumma kyllä niin paljon, että loppu chili con carne ja juustokastike sujahtivat sunnuntaina kaalilaatikon mausteeksi (Lähettivät Luomulaatikolta helkkarin ison kaalin!). Hyvää oli, ja makutuomarikin totesi, että tämä kyllä muuttaa hänen käsityksenä kaalilaatikosta. Perusohje menee näin:

Sekoitetaan uunivuoassa 400g ruskistettua, sipulilla ja valkosipulilla sekä reilusti soijalla ja pippurilla maustettua jauhelihaa, 1 dl jonkin aikaa esikeitettyä puuroriisiä, purkki tomaattimurskaa ja pilkottua kaalia niin paljon kuin vuokaan sopii (kolmasosa-kokonainen kaalin koosta riippuen). Päälle lorautetaan aika paljon siirappia sekä purkki kuohukermaa (saa olla se isompikin purkki) ja maustetaan vielä sulatejuustonokareilla. Paistetaan 200 asteessa noin 1,5 h.

Tämä viikon juomana on ollut jäätee. Olen aamupäivällä hauduttanut vihreää jasmiiniteetä kannullisen ja juonut kupposen tai pari. Lopun olen antanut jäähtyä, maustanut sokerilla ja sitruunalla sekä kylmentänyt kunnolla jäillä. Sulaessaan jäät laimentavat teetä sopivasti, myös ”raikas teenmakuinen vesi” on tosi hyvää!

20130320-123313.jpg

Lasisessa teekannussa tee jalostuu luontevasti jääteeksi.

2 kommenttia artikkelissa “Viikon ruokalista

  1. Paluuviite: Viikon ruokalista | Tuulista

  2. Paluuviite: Viikon ruokalista – yhdistele luovasti | Tuulista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s